Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
Placówka
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
(9)
Autor
Błaszczyk Andrzej
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Gutowska Krystyna
(1)
Jurczak Marek E
(1)
Keller Janusz Stanisław (1933-2017)
(1)
Kiryjow Jan
(1)
Koziorowska Barbara
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Rosołowska-Huszcz Danuta
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Żakowska-Biemans Sylwia
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(6)
Temat
Odżywianie
(2)
Technologia żywności
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Żywność
(2)
Apoptoza
(1)
BHP
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Gastronomia
(1)
Hormony
(1)
Oświata
(1)
Państwo
(1)
Produkcja żywności
(1)
Projektowanie
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rynek produktów rolnych
(1)
Szkolnictwo
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
Witaminy
(1)
Wsie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(1)
Temat: czas
1989-2000
(2)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Podręcznik
(5)
Materiały konferencyjne
(1)
Opracowanie
(1)
Podręczniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636/639 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Biblioteka główna. Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (1 egz.)
Filia nr 3. Wyp. (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych / Barbara Koziorowska. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW [Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego], 1998. - 168 s., [5] k. tabl. złoż., [8] s. tabl. kolor. : fot., rys., wykr. ; 28 cm.
Bibliogr. s. 165-168.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
SPIS TREŚCI: Wstęp I. MAKROSKŁADNIKI POKARMOWE W REGULACJI EKSPRESJI GENÓW 1. Glukoza 2. Kwasy tłuszczowe 3. Aminokwasy 4. Inne czynniki transkrypcyjne podlegające kontroli przez makroskładniki pokarmowe II. METABOLIZM FUNKCJONALNY WITAMIN A, D I E 1. Witamina A 2. Witamina 3. Witamina E III. WPŁYW ŻYWIENIA NA REGULACJĘ HORMONALNĄ 1. Oś podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczowa 2. Wewnątrzwydzielnicza aktywność trzustki 3. Oś hormon wzrostu - IGF-1 4. Oś podwzgórzowo-przysadkowo-tarczycowa (HPT) IV. PROGRAMOWANA ŚMIERĆ KOMÓRKI - APOPTOZA 1. Mechanizm apoptozy 2. Wpływ żywienia na apoptozę V. REGULACJA BILANSU ENERGII 1. Metaboliczna regulacja pobierania pokarmu 2. Rola sygnałów z przewodu pokarmowego w regulacji pobierania pokarmu 3. Rola czynników podwzgórzowych w regulacji pobierania pokarmu 4. Rola innych hormonów
Ostatnia faza rozwoju nauki o żywieniu wprowadziła ją na obszar wspólny z innymi dziedzinami biologii - fizjologią organizmu i komórki, biochemią i biologią molekularną -obszar poszukiwań mechanizmów odpowiedzi na zmiany w ilości i jakości pożywienia oraz badania właściwości regulacyjnych składników pokarmowych. Poznanie ich niewątpliwie zwiększy precyzję formułowania zaleceń pokarmowych i diet wspierających terapie różnych schorzeń. Celem mojej pracy było przedstawienie właściwości regulacyjnych niektórych składników pokarmowych - przede wszystkim makroskładników i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D i E. Przedstawiam ich działanie na poziomie molekularnym oraz drogi wnikania w funkcjonowanie układu hormonalnego. Mam nadzieję, że moja monografia przyda się Państwu podczas studiów i w pracy zawodowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka główna. Wyp. dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej